Årets julklapp!

Årets julklapp: kommersiellt jippo eller… kommersiellt jippo? Givetvis är det bådadera, men samtidigt lite roligt också. Vad kommer branschen säga är ”årets julklapp”? Spännande val, korkat val eller mitt emellan? Kollar man tillbaka genom historien så har en del val varit fullträffar, medan andra mest får en att undra vad de tänkte. Givetvis finns också många val som känns lite väl mycket som flugor: Elektroniska husdjur (Tamagotchi) (1997) och pokerset (2005) till exempel.

Spännande val i år

Årets val, å andra sidan, känns väldigt spännande och det är stört omöjligt att sia om om det kommer att bli något som varar eller inte. Årets julklapp 2016: VR-glasögon. Virtual Reality har varit mycket aktuellt under året. Tre stycken tungviktare har i år släppts på VR-fronten: HTC Vive, Oculus Rift och PlayStation VR. Av de tre så är PlayStation VR den klart billigaste, på alla sätt och vis. PlayStation VR-glasögonen kostar sådär 4-5,000 kronor mindre än Rift och Vive. Men inte bara det, Rift och Vive kräver en dator som kostar 10,000 kronor för att kunna användas (och helst bättre än så för optimal upplevelse). PlayStation VR kräver en PS 4 eller PS 4 Pro, som kostar mindre än hälften så mycket.

VR-glasögon in action.
VR-glasögon in action.

Rift och Vive har dock fördelar jämfört med PlayStation VR, och det är en bättre upplevelse: högre upplösning med bättre grafik. Men smakar det så kostar det, minsann! Nu har jag ännu inte skaffat vare sig Rift, Vive eller PlayStation VR, men det känns som ett väldigt svårt val här. Personligen hoppas jag alla tre blir vinnare, så att VR utvecklas ytterligare; konkurrens är ju bra!

Men jag tror nog att PlayStation VR tar hem första ronden. Det finns en massa PlayStation 4 därute redan, över 40 miljoner. För dem är det (ganska) billigt att skaffa sig VR, runt 4,500 kronor eller så. Antalet personer som har en dator som klarar av att köra Vive eller Rift OCH som även tycker det är värt närmare 10,000 kronor att skaffa sig VR-glasögon är nog inte lika stort.

Andra ronden, å andra sidan, ser betydligt annorlunda ut. Priset för att skaffa en kraftfull dator som klarar av tung VR dalar raskt, och kommer fortsätta att göra det. Samtidigt kommer, förhoppningsvis, priset för Rift/Vive att sjunka ytterligare. Så framtiden ser spännande ut för VR!