Håll värmen inomhus!

Det börjar bli kallt på riktigt nu och det märks. Mycket släpande av pelletssäckar blir det, släpande som inte direkt är roligt. Sotande av pannan är också det ett riktigt sjå. Smutsig blir man och det där med bergvärme blir mer och mer lockande. Faktiskt är det nästan så att jag funderar på att gå över till en oljepanna, även fast det skulle bli både dyrare och miljöfarligare. Bekvämligheten, ni vet. Men bergvärme ska det bli, men först nästa år eftersom jag använt upp det mesta av mitt rot-avdrag för året. Jag har också börjat läsa på om isolering, och då speciellt isolering av lite äldre hus.

Man ska inte isolera för mycket…?

Vad jag upptäckte var att på ett hus av min typ så är det mest effektiva att tilläggsisolera vindsbjälklaget. Tydligen så försvinner en massa värme den vägen, vilket är självklart när man tänker lite på det. Varm luft stiger, och försvinner den ut genom taket så är det lite som att elda för kråkorna. För mycket isoleringsmaterial kan tydligen också öka risken för fukt- och mögelskador, och det vill jag definitivt inte ha i kåken (besiktningsmannen hittade inga spår av sådant vid besiktningen, tack och lov).

Sedan verkar det också vara ett jäkla göra med att räkna ut hur mycket man sparar med att tilläggsisolera. Det blir väl inte enklare av att jag SKA skaffa bergvärme till våren. Med bättre isolering kommer jag väl att behöva ett mindre borrhål, DVS det blir billigare att skaffa? Jaja, jag ska räkna lite på det för att se ungefär hur pass mycket isoleringsmaterial jag behöver. Tydligen är det inte så dyrt heller, och man kan tydligen utan större problem sköta arbetet på egen hand. Alltid en besparing!

Pellets! Pellets! Pellets! ARGH!
Pellets! Pellets! Pellets! ARGH!