Kaffe och ny teknik

Kaffe går det ju inte att leva utan, och tekniken när det gäller något så enkelt som kaffebryggare har faktiskt inneburit en hel del förändringar och förbättringar… och försämringar. Att kaffet bryggs bättre och enklare är ju en sak och ingenting att klaga på (även om en gammal hederlig kaffebryggare inte är fy skam det heller). Men det blir inte alltid bättre och nu tänkte jag skriva en del om det som definitivt blivit sämre och som vi som konsumenter absolut inte vill ha. Det handlar om en del av de kaffebryggare som använder kaffekapslar för att brygga en kopp.

DRM och annat fanstyg

Praktiskt och så kan man ju tycka. Men! Så finns ju det där med DRM. Vad har nu DRM med kaffe undrar någon (DRM = Digital Rights Management, olika saker som är till för att göra det svårt för konsumenter att exempelvis titta på en Blu-ray avsedd för USA i Europa och slikt otyg)? Jo, Kaffemaskinen Keurig kom med den innovationen att endast kapslar med licens från Keurig kunde användas. Vilket gillades av exakt 0 kunder. De slutade även tillverka sin återanvändbara kapsel där användarna kunde använda valfritt kaffe.

Nu ska det i och för sig erkännas att Keurig (eller snarare företaget som ligger bakom, Green Mountain), senare gick ut och bad om ursäkt och att det var en dum ide att bygga sina bryggare så att endast licensierade kapslar kunde användas. De gjorde en i det närmaste total pudel, vilket givetvis var välkommet. Men problemet kvarstår ändå: Att de över huvud taget försökte sätta DRM på kaffe är skrämmande.

I takt med att fler och fler grejor i våra hem blir ”smarta” så kommer vi att få se mer av det. Känns tanken på ett kylskåp som slutar fungera om du lägger ”fel” matvaror i det absurd? Mer eller mindre absurd än en kaffebryggare som vägrar brygga ”fel” sorts kaffe?