Köpa hus på hösten…?

En stuga på landet, inte alltför långt från en sjö, det låter väl som en dröm? Och det är det väl också, men jag får väl säga att jag gjorde ett nybörjarmisstag när jag köpte mitt (inte så att de flesta gör det till vana att köpa hus…). Jag köpte mitt och flyttade in i princip när sommaren var över. Jag borde köpt det på våren så jag kunnat njuta av sommaren i det. Men icke! Direkt in i höstrusk och sen en vargavinter ser det ut att bli för min del. Förre ägarna varnade mig också och sa att vintern i stugan kunde bli hård. Huset behöver bättre isolering, bättre uppvärmning, bättre allting. De var ärliga, det måste jag ge dem.

Pellets…

Det värsta är dock att huset värms upp med en pelletspanna. Jag har förstått att det när det blir kallt innebär mycket pelletskånkande, och så ska den sotas regelbundet också. Och så kostar det pengar. Förra ägarna sa att de länge funderat på att skaffa bergvärme, men inte tyckt det varit någon bra idé eftersom huset är så dåligt isolerat som det är – bergvärmen skulle inte räcka till. Så det får jag ta tag i nu så snabbt som möjligt, även om det kanske inte blir klart förrän till nästa år. Så första vintern i stugan kanske blir lite kämpig. Så jag borde nog ha köpt stugan i våras snarare än nu under hösten.

Så till slut en liten video om sotning av pelletspannor. Inte det roligaste som ni kanske märker…